Faux Glace

In opdracht hardrijders fotograferen was aan het eind van de 19e eeuw lastig. Er was niet alleen een beperkt aantal weken ijs, maar ook de chemicaliŽn van de fotograaf waren bij vorst minder betrouwbaar. Wat buiten niet lukte, lukte binnen heel goed. Tot aan het eind van de 19e-eeuw werden allerlei taferelen in studio's nagebootst met kunstlicht en bij schaatsers met vals ijs. Een foto veel later gemaakt in 1941 van mijn tante in de sneeuw bracht op het idee schaatsers op vals ijs te zoeken. Tot halverwege de 20ste eeuw waren studioplaatjes met mensen in nepdecors erg gewild. Voor moderne ogen is het te nep, en daardoor ook wel weer een beetje camp.

Baukje de Boer-Veenstra

Je zou het niet zeggen, maar Baukje Veenstra is op deze foto 14 jaar oud. Ze won vele prijzen in Noord-Groningen, van Grijpskerk tot Stadskanaal. Ze maakt op de foto niet echt een sportieve indruk. Haar twee dochters waren ook grote kampioenen op de korte baan.

Marten Castelein

De schaatser Marten Castelein is in een bloemendecor gezet. Dat werkt vervreemdend. Castelein reed op trijpen pantoffels! Hij is te Edam ook wel in een wit clownspak gezien bij een maskerade op het ijs.

Wiebe de Vries

De fotograaf heeft de kortebaanrijder Wiebe de Vries in de sneeuw voor een laag houten hekje gezet.

Jaap Eden

Het is lastig te beoordelen, maar ik vermoed dat Jaap Eden hier in een studio zit. De achtergond lijkt een doek met een ijstafereel. Bovendien zit Jaap op de grond en dat is niet alleen ijskoud op ijs, maar ook niet de makkelijkste houding om je schaatsen aan te trekken.