Schaatsnamen

Nomen est omen, dat gaat soms op. Ben je met een bepaalde naam voorbestemd om die naam te worden? Als je aan schaatsen denkt, zouden mensen met namen als De Vries, Winter of IJs, voorbestemd zijn voor het schaatsen. Ik heb de namen van alle deelnemers op de grote internationale wedstrijden beoordeeld op hun naam. Wie was voorbestemd?

Kramer vs Cramer

De naam Kramer kan je ook voorbestemmen op een loopbaan op het ijs, hoewel de kramer meestal stilstond met zijn zopiekraam op het ijs. Maar hij kon de kunst natuurlijk wel afkijken. We kennen nu de reedriders Yep kramer en zoon Sven Kramer en natuurlijk Wieteke Cramer. En wat de kramer schonk heet een schenk. En daar was ook Bols bij!

Smid en Timmerman

Een schaats was eens het product van de smid en de timmerman. Nu staan Smit en Timmer aan de top. Een rijder genaamd Timmerman was er ook. De smid smeedde het ijzer. Er kijk er was een topschaatser met ijzer in zijn naam: Piet Keijzer. Won ook de Elfsteden. Maar wat doen Bakkers, Ruyters en Hopmannen bij het schaatsen?

De schaatsensliep

Op de Olympische Spelen zien we nu de Noor Even Wetten voorbij razen. Maar zag ik hem nou voor de race zijn schaatsen nog .... ? Precies!

IJs, winter en kou

IJs en kou zijn de voorwaarden voor het schaatsen. IJs is een bestaande achternaam, maar deze families hebben geen grote schaatsers voortgebracht. Er zijn wel Nederlandse rijders met ijs in hun naam: de dames Wijsman en Geijssen. Er zijn veel schaatsers die de Vries heten, maar gek genoeg nooit aan de top

Er zijn wereldwijd 33 schaatsers met 'ys' in hun naam waaronder twee opmerkelijke: Timothy Gladysz en Geoff Sandys (die is niet ver gekomen denk ik). Er zijn schaatsers met 'ice' met 'eis' in hun naam (Freisinger). Koud: Jeanine Koudenburg. Winter: Manfred Winter en de Zwitser Feigenwinter.

Opmerkelijke namen

Wat deed Monika Heiss op het ijs? Gelukkig hadden wij Henny Kalt! Er is een schaatser die Muts heet, een Buitelaar, een Nooitgedacht, een krul, een Pot en een Buijzen. Er zijn diverse Van der Ploeg-en, Frans de Ronde en er zijn Poelen en Slooten en een Lake. Geestig blijft natuurlijk Dan Immerfall.

Zoekend naar namen, zag ik dat een Nederlandse schaatser op de WK van 1893 meedeed onder de naam Nomen Nescio. Nou ja, voor spek en bonen dan, want hij reed alleen de 500 uit en deed daar meer dan een minuut over. Vreemd! Wist de organisatie zijn naam niet? Of heeft hij zichzelf onder die naam ingeschreven? Wie was Nomen Nescio, nu al het grootste raadsel uit de schaatsgeschiedenis?

Stuur uw antwoord naar nomen.nescio@planet.nl